ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

17 Ιουλίου 2013

Προς: κ. Γ. Δασταμάνη,Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών Πρόεδρο της επιτροπής παρακολούθησης του φράγματος του Ιλαρίωνα

Κοινοποίηση: Δήμαρχο Γρεβενών κ. Δ. Κουπτσίδη, Δήμαρχο Κοζάνης κ. Λ. Μαλούτα

κ. Δασταμάνη,

Μετά τη νέα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μας, έντονη είναι η ανησυχία των πολιτών.

Πλέον, πρέπει να αναρωτηθούμε σοβαρά σχετικά με το αν η κατασκευή του φράγματος του Ιλαρίωνα καθώς και η πλήρωση της αντίστοιχης λίμνης συμβάλλουν στην πρόκληση των σεισμών.

Η Ομάδα μας επικοινώνησε με ειδικούς επί του θέματος καθηγητές του Τμήματος Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τις απαντήσεις τους βγάλαμε το συμπέρασμα ότι υπάρχει σύνδεση τεχνητών φραγμάτων- πλήρωσης λιμνών και πρόκλησης σεισμών. Χαρακτηριστική είναι η διδακτορική διατριβή του Ιωάννη Δρακοπούλου στην οποία μας παρέπεμψαν, ο οποίος μελέτησε την έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή μετά την κατασκευή των τεχνητών λιμνών Καστρακίου και Κρεμαστών. Επίσης ο καθηγητής σεισμολογίας στο Α.Π.Θ. Γ. Καρακαΐσης παραδέχθηκε ότι ο σεισμός του 1995 σχετίζεται με την πλήρωση της λίμνης του Πολυφύτου, στο απογευματινό δελτίο ειδήσεων του West στις 02.07.2013.

Ως Πολίτες, σας θέτουμε τα εξής ερωτήματα:

Πιθανή σύνδεση των σεισμών με την πλήρωση της λίμνης του Ιλαρίωνα σας έχει προβληματίσει; Αν ναι, τι ενέργειες κάνατε; Κατά την μελέτη κατασκευής του έργου υπήρξε υπομελέτη που να ασχολείται με το ενδεχόμενο το νέο φράγμα να συμβάλει στη πρόκληση νέων σεισμών; Αν ναι, παρακαλούμε να δημοσιεύσετε την εν λόγω μελέτη.

Θεωρούμε σκόπιμο να ζητήσετε από τον φορέα διαχείρισης του έργου τα διάγραμματα πλήρωσης της λίμνης καθώς και το διάγραμμα που να αποτυπώνει τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή κατά τη διάρκεια πλήρωσης της λίμνης.

Αφού το κάνετε παρακαλούμε να τα δημοσιεύσετε.

Αν τα άνω διαγράμματα μας δώσουν τις πληροφορίες ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ πλήρωσης της λίμνης και σεισμικής δραστηριότητας (σ’ αυτό βεβαίως θα αποφανθούν ειδικοί) τότε πρέπει να λάβετε επειγόντως μέτρα.

κ. Δασταμάνη,

ασφαλώς θα θυμάστε το 1995. Κανένας δεν θέλει να το ξαναζήσει με εξαίρεση ίσως λίγους διεστραμένους που θέλουν να ευνοηθούν μέσα από καταστροφές, εφόσον βέβαια επιζήσουν.

Αν το φράγμα συνδέεται με τους σεισμούς, έστω και αν υπάρχει υπόνοια γι’ αυτό, ακόμα και προληπτικά, θα πρέπει να προχωρήσετε στην αναστολή της λειτουργίας του. Έχετε τεράστια ευθύνη. Από τις αποφάσεις σας επηρεάζονται ανθρώπινες ζωές. Τυχόν αμέλεια ή λάθος εκτίμηση των δεδομένων τις βάζει σε κίνδυνο.

Αντίστοιχα με εσάς ευθύνη έχουν όλοι όσοι απαρτίζουν την επιτροπή παρακολούθησης του έργου και στους οποίους παρακαλούμε να κοινοποιήσετε το παρόν. Ειδικά οι Δήμαρχοι Γρεβενών και Κοζάνης στους οποίους θα κοινοποιήσουμε το παρόν εμείς.

Παράλληλα σας προτείνουμε να διοργανώσετε άμεσα ημερίδα στα Γρεβενά όπου ειδικοί επιστήμονες να διαφωτίσουν τους πολίτες σχετικά. Να είστε προσεκτικός με την επιλογή των επιστημόνων, καλώντας ανεξάρτητους ερευνητές, οι οποίοι δεν θα σχετίζονται με την κατασκευή του φράγματος.

Ζητούμε να προχωρήστε άμεσα στα ανωτέρω. Η απάντησή σας προς την Ομάδα Νέων Γρεβενών παρακαλούμε να δημοσιευτεί στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Την παρούσα επιστολή την δημοσιεύουμε άμα τη αποστολή της σε σας.

Με τιμή,

Ομάδα Νέων Γρεβενών

www.omadaneon.gr

info@omadaneon.gr


ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΙΛΑΡΙΩΝΑ

Δεσκάτη,31/08/2013

Αριθ.Πρωτ.: 034

Ταχ.Δ/νση

: Παράρτημα Ν.Α. Γρεβενών Δεσκάτη

Ταχ. Κωδ.

: 512 00

ΠΡΟΣ: Ομάδα νέων Γρεβενών

Πληροφορίες

: Μπαλάφας Στέφανος

Μετεντζόγλου Ελένη

FAX

: 2462031214

Τηλέφωνο

: 2462353356

e-mail

: foreasilariona@gmail.com

ΘΕΜΑ: Απάντηση σε επιστολή της Ομάδας Νέων Γρεβενών.

Σε απάντηση της επιστολής σας, σας ενημερώνουμε ότι:

Την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή, στην έδρα της Περιφέρειας στην Κοζάνη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Συγκεκριμένα παρόντες ήταν, ο Καθηγητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γιώργος Δρακάτος, η Προϊσταμένη Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης – Πρόληψης του ΟΑΣΠ Χρύσα Γκουντρομίχου, ο Διευθυντής Ερευνών του ΟΑΣΠ – Πολιτικός Μηχανικός Βασίλης Λεκίδης, ο Διευθυντής Ερευνών του ΟΑΣΠ – Σεισμολόγος Χρήστος Παπαϊωάννου, ο Διευθυντής του φράγματος Ιλαρίωνος Κώστας Παπαϊωάννου, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του ΤΑΣ Κοζάνης Δημήτριος Πίτσης, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Νατάσα Τσάτσου, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Φιλώτας Ταλίδης, οι Δήμαρχοι των πληττόμενων περιοχών, Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης, Σερβίων – Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος, Δεσκάτης Νίκος Μίγγος και οι επικεφαλής των υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Στην σύσκεψη συζητήθηκε η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργηθεί σημαντικά προβλήματα, γεγονός που αποδεικνύεται από τα στοιχεία του πρωτοβάθμιου μετασεισμικού ελέγχου, που πραγματοποίησαν κλιμάκια μηχανικών του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Κοζάνης και αποφασίστηκε άμεσα να ακολουθηθούν διαδικασίες οριοθέτησης της πληγείσας περιοχής και να ολοκληρωθούν οι αυτοψίες των οικισμών που επλήγησαν από τις σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών.

Επίσης σας αναφέρουμε ότι:

Η μεταβολή της στάθμης του ταμιευτήρα Ιλαρίωνα φαίνεται ότι ακολουθεί μια ομαλή εξέλιξη χωρίς απότομες αυξομειώσεις (βάση των δεδομένων της ΔΕΗ), γεγονός το οποίο δε δείχνει εμφανή επίδραση της λίμνης στη γέννεση σεισμών, δεδομένης μάλιστα και της σεισμικότητας της περιοχής.

Επιπροσθέτως δε, από τα αρχεία του Φορέα Διαχείρισης Ταμιευτήρα Ιλαρίωνα, που έχει ως πρωτεύον μέλημα την τήρηση και εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων, και συγκεκριμένα από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του 1994 (κεφ. iv, παρ. 6, σελ.41), προκύπτει ότι πρίν τον σεισμό του 1995, ο κ. Δρακόπουλος στην ειδική του μελέτη με τίτλο “seismetic and seismic risk evaluation in the area of Aliakmon’ συμπεραίνει οτι «η σεισμικότητα της περιοχής μελέτης είναι αδύναμη (weak)”. Με τα νέα δεδομένα του σεισμού του 1995 και βάσει της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων το 2006 (enveco Α.Ε.) η ΔΕΗ προχώρησε στην ανάθεση νέας μελέτης με ανάδοχο το ΑΠΘ και μελετητές τον κ. Παπαζάχο και κ. Μουντράκη, με τίτλο : «Μελέτη Σεισμικότητας και καθορισμού σεισμικής επικινδυνότητας της ευρύτερης περιοχής της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου και του Φράγματος Ιλαρίωνα», 28-11-1996. Η μελέτη κατάληξε στο εξής συμπέρασμα: «η θέση Ιλαρίωνα είναι επιτρεπτή απο σεισμολογικής πλευράς, για την κατασκευή του φράγματος, αρκεί κατά το σχεδιασμό και την κατασκευή να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία της μελέτης». Η μελέτη είχε προωθηθεί στην τότε Δ/νση περιβάλλοντος της Νομαρχίας Κοζάνης με αποδέκτη τον κ. Λ. Μαλούτα.

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε τους τελευταίους επτά (7) μήνες με αποκορύφωση στις αρχές Ιουνίου είναι αυτονόητο ότι δεν μας αφήνει αδιάφορους. Η αξιολόγηση της κατάστασης γίνεται από ειδικές ομάδες επιστημόνων όπως είναι ο Ο.Α.Σ.Π. και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ενώ από τη ΔΕΗ έχει τοποθετηθεί επιταχυνσιογράφος υψηλών προδιαγραφών στη θέση του Φράγματος

Ειδικότερα, ο κ. Γ. Δρακάτος, Διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, στην πρόσφατη έκθεση ενημέρωσης σχετικά με την παρατηρούμενη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του φράγματος Ιλαρίωνα συμπεραίνει ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων δονήσεων έχει μειωθεί αισθητά από την 1η Ιουλίου 2013 και προσεγγίζει τη συνήθη σεισμικότητα της περιοχής.

 

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του
Φορέα Διαχείρισης
Ταμιευτήρα Ιλαρίωνα

Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών

Γεώργιος Δασταμάνης